- Definities
-
- Onder "Verkoper" wordt verstaan de CV Younit-IT, met maatschappelijke zetel te 9750 Kruisem, Oost Beertegemstraat 22, ingeschreven in de KBO onder nr. 0733600211.
- Onder "Koper" wordt verstaan de (rechts)perso(o)n(en) die een overeenkomst aangaa(t)(n) met de Verkoper m.b.t. de verkoop (en levering) van goederen door de Verkoper aan de Koper.
- Toepassingsgebied
-
- Deze algemene verkoopvoorwaarden zijn - met uitsluiting van gebeurlijke (algemene of bijzondere factuur- of administratieve) voorwaarden van de Koper (zowel de huidige als eventuele toekomstige) - van toepassing op alle verkoopovereenkomsten zoals bedoeld in artikel 1 (b) hiervoor.
- Door een bestelling te plaatsen (al dan niet onder de vorm van een aankooporder), aanvaardt de Koper (de toepassing van) deze algemene verkoopvoorwaarden zonder enige voorbehoud. De Koper doet aldus uitdrukkelijk en onherroepelijk afstand van zijn eigen (huidige en toekomstige) algemene (factuur- en administratieve)voorwaarden (zelfs indien daarin of in een gebeurlijke aankooporder zou zijn bepaald dat enkel de de algemene (factuur- of administratieve) voorwaarden van de Koper van toepassing zijn).
- Wijzigingen aan of afwijkingen van de verkoopovereenkomst en/of deze algemene verkoopvoorwaarden zijn slechts bindend indien zij schriftelijk en uitdrukkelijk door de Verkoper zijn aanvaard.
- De leverings- en betalingsvoorwaarden worden uiterlijk met de aanvaarding van de goederen van de Verkoper aanvaard.
- Offertes - Totstandkoming Verkoopovereenkomst
-
- Tenzij daarin uitdrukkelijk anders is bepaald, hebben offertes van de Verkoper een geldigheidsduur van 30 kalenderdagen, waarna ze - behoudens ingeval van schriftelijke verlenging door de Verkoper – onherroepelijk vervallen.
- Zolang een offerte van de Verkoper niet door de Koper is aanvaard, is de Verkoper daardoor niet gebonden en is de Verkoper gerechtigd om die offerte - naar eigen goeddunken en zonder motivering – eenzijdig aan te passen, te corrigeren of in te trekken.
- Gebeurlijke opmerkingen of voorbehouden geformuleerd door de Koper in een aankooporder of anderszins bij de aanvaarding van een offerte van de Verkoper, worden voor niet-geschreven gehouden, behoudens indien dergelijke opmerkingen of voorbehouden uitdrukkelijk en schriftelijk door de Verkoper zijn aanvaard.
- Gebeurlijke aankooporders van de Koper verbinden de Verkoper slechts na zijn schriftelijke bevestiging (in de vorm van een orderbevestiging of anderszins) van de bestelling.
- Verkoopovereenkomsten bestaan uitsluitend uit (1) de offerte van de Verkoper, (2) deze algemene verkoopvoorwaarden en - in voorkomend geval - (3) de orderbevestiging van de Verkoper, die samen te lezen en wederzijds verhelderend zijn. Ingeval van tegenstrijdigheden tussen voormelde contractuele documenten, geldt volgende hiërarchie (opsomming in afnemende mate van belangrijkheid): (1) de orderbevestiging, (2) de offerte en (3) deze algemene verkoopvoorwaarden.
- Bestelde goederen kunnen onder geen beding en op generlei wijze door de Koper (geheel of gedeeltelijk) worden geannuleerd. De Koper verklaart en erkent uitdrukkelijk dat de overeegenkomen verkoopprijs (desgevallend vermeerderd met toepasselijke stockagekosten) in ieder geval integraal verschuldigd is.
- Levering
-
- Opgegeven levertermijn en -tijdstippen zijn steeds indicatief. De Verkoper zal zich ertoe inspannen om de goederen, rekening houdend met onder meer (doch niet uitsluitend) de verkeersomstandigheden, zo snel als redelijkerwijze mogelijk te leveren, doch kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld indien de/het vooropgestelde levertermijn/leveringstijdstip desondanks niet zou kunnen worden gerespecteerd. Overschrijding van de/het vooropgestelde levertermijn/leveringstijdstip geeft de Koper als zodanig derhalve geen recht op ontbinding van de verkoopovereenkomst of op toekenning van enige schadevergeoeding.
- Indien in de offerte van de Verkoper geen levertermijn en/of -tijdstip is bepaald, wordt de levertermijn/het leveringstijdstip bepaald door de Verkoper - na overleg met de Koper - in functie van zijn verzendingsmogelijkheden op dat ogenblik.
- Indien de Koper de goederen later laat leveren dan de door de Verkoper vooropgestelde leveringstermijn, is de Verkoper - zonder verdere, voorafgaande verwittiging - gerechtigd om stockagekosten aan te rekenen aan de Koper per m² ingenomen stockageruimte (op de terreinen van de Verkoper of elders).
- De Verkoper behoudt zich het recht voor om gedeeltelijke leveringen te doen. In geval van dergelijke gedeeltelijke leveringen wordt de verkoopprijs proportioneel (in functie van de geleverde hoeveelheden) opeisbaar.
- De verzending en het transport van de goederen geschiedt steeds op risico van de Koper (zelfs indien het transport en/of de transportkosten ten laste zijn van de Verkoper).
- Loopt de levering vertraging op, dan wordt de Koper onmiddellijk door de Verkoper op de hoogte gebracht. De Verkoper heeft het recht om in geval van leveringstekorten vergelijkbare goederen te leveren.
- Aanvaarding en waarborg
-
- Aanvaarding van de goederen bij levering impliceert de erkenning door de Koper dat de goederen beantwoorden aan de vereisten van de verkoopovereenkomst en geen zichtbare gebreken vertonen. De aanvaarding van de goederen dekt alle gebeurlijke zichtbare gebreken.
- Klachten m.b.t. zichtbare gebreken in geleverde goederen dienen, op straffe van verval, alleszins uiterlijk binnen 3 werkdagen volgend op de datum van de levering door de Koper aan de Verkoper te worden meegedeeld per aangetekende post.
- Klachten m.b.t. verborgen gebreken in geleverde goederen zijn slechts ontvankelijk indien (1) het gaat om verborgen gebreken die aan het licht komen binnen een periode van 2 maanden na de datum van de levering en (2) die klachten uiterlijk binnen 3 werkdagen nadat de Koper daar kennis van krijgt of redelijkerwijze had kunnen krijgen, per aangetekende brief aan de Verkoper worden gemeld.
- Goederen die gebreken vertonen mogen door de Koper niet worden teruggezonden behoudens ingeval van voorafgaande, uitdrukkelijke en schriftelijke toelating van de Verkoper. Klachten over gebreken geven pas recht op inhouding van de factuurbedragen mits voorafgaande, uitdrukkelijke en schriftelijke toelating van de Verkoper
- De waarborg van de Verkoper voor gebrekkige goederen is steeds beperkt tot de vervanging van de gebrekkige materialen, met uitsluiting van elke andere schadeloosstelling (zoals bijvoorbeeld, doch niet uitsluitend, voor herstelkosten, genots- en winstderving, stilstandkosten, etc.).
- Behoudens indien uitdrukkelijk anders is overeengekomen, garandeert de Verkoper op generlei wijze welbepaalde gebruikstoepassingen.
- Eigendom en risico-overdracht
-
- De teruggave van de herbruikbare producten moet op de laatste dag van de overeengekomen periode plaatsvinden, voor zover de Koper geen gebruik maakt van zijn optierecht. De kosten voor de teruggave zijn voor rekening van de Koper.
- Worden de herbruikbare producten na de overeengekomen periode teruggegeven, dan moet de Koper voor elke dag vertraging een verzuimtoeslag betalen, volgens de actuele prijslijst, per gehuurd herbruikbaar product.
- Worden de gehuurde goederen niet binnen twee weken na de beëindiging van de overeengekomen huurperiode teruggegeven, dan maakt de Koper stilzwijgend gebruik van zijn optierecht. In zoverre komt tussen de Verkoper en de Koper een koopovereenkomst over de herbruikbare bekers tot stand onder de voorwaarde van art 6 (k) van deze voorwaarden. In dat geval kunnen de herbruikbare producten achteraf niet meer worden teruggegeven.
- Voor de niet aan de Verkoper teruggegeven herbruikbare producten berekent de Verkoper een verliesprijs volgens actuele prijslijst de Verkoper
- Voor gebreken aan de geleverde herbruikbare producten als gevolg van slijtage berekent de Verkoper een defectprijs volgens de huidige prijslijst van de Verkoper.
- Bij herbruikbare producten die gebreken vertonen die klaarblijkelijk niet het gevolg zijn van slijtage, maar die onbruikbaar zijn geworden door een verkeerd gebruik van de Koper, heeft de Verkoper het recht om de volledige verliesprijs volgens de prijslijst te berekenen. Dit geldt in het bijzonder voor goederen die met allerlei soorten lak en verf in aanraking zijn gekomen.
- Door de Koper beschadigde en niet-terugbezorgde plastic bakken of hun deksels en andere beschadigde meegeleverde accessoires moeten eveneens worden vervangen door de Koper volgens de geldende prijslijst.
- Herbruikbare producten mogen enkel voor het schenken en uitdelen van dranken en voedingsmiddelen worden gebruikt.
- Verhuurde herbruikbare producten worden in verzegelde plastic bakken aan de Kopers bezorgd. De Koper moet bij de aanvaarding van de goederen controleren of de verzegeling intact is. Terugbezorgde goederen in plastic bakken waaraan reeds een zegel ontbreekt, gelden als goederen die door de Koper zijn gebruikt.
- Voor zover er een tegoed van de Koper bestaat na de teruggave van de herbruikbare producten, wordt dit contant vergoed of overgeschreven op de rekening van de Koper.
- Totdat al de vorderingen van de Verkoper op basis van ongeacht welke rechtsgrond voldaan zijn, en dus ook totdat een saldovordering voldaan is, behouden de Verkoper zich het eigendom van de door de Verkoper geleverde goederen voor. Is de Verkoper zijn eigendom teloorgegaan en is de Verkoper zijn koopprijsvordering ook niet meer op een andere wijze verzekerd, dan verbindt de Koper zich ertoe om de Verkoper de aanspraken over te dragen waarop hij recht heeft ten aanzien van een derde op basis van ongeacht welke rechtsgrond. Een langer eigendomsvoorbehoud is uitdrukkelijk niet overeengekomen. Een afwijkende overeenkomst moet schriftelijk plaatsvinden.
- Geleverde goederen blijven eigendom van de Verkoper (zelfs indien de geleverde goederen al door de Koper zouden zijn verwerkt of aan derden zouden zijn overgedragen of) totdat de overeengekomen verkoopprijs voor die goederen volledig is betaald. De Koper verbindt zich ertoe om de nodige maatregelen te nemen om dit eigendomsrecht van de Verkoper tegenstelbaar te maken aan derden.
- Niettegenstaande artikel 6 (l) en onveminderd artikel 4 (e), gaan de risico’s met betrekking tot de goederen over op de Koper op het ogenblik van de levering aan de Koper.
- Prijs en betaling
-
- Alle in de verkoopovereenkomst vermelde prijzen zijn – behoudens indien uitdrukkeljk anders is bepaald - uitgedrukt in euro en zijn exclusief BTW. Behoudens indien uitdrukkelijk anders is bepaald, zijn alle gebeurlijk verschuldigde belastingen, taksen, in- en uitvoerrechten en heffingen van welke aard ook m.b.t. de verkoop en, desgevallend, de levering van de goederen aan de Koper - bovenop de overeengekomen verkoopprijs – ten laste van de Koper (ook indien die in eerste instantie aan de Verkoper worden aangerekend).
-
- Facturen van de Verkoper dienen geheel te zijn betaald uiterlijk 14 kalenderdagen na de datum van verzending van die facturen aan de Koper.
- Onverminderd zijn overige rechten op grond van de verkoopovereenkomst en de regelgeving, heeft de Verkoper ingeval van (gehele of gedeeltelijke) laattijdige betaling van een factuur van de Verkoper:
- het recht om - zonder voorafgaande ingebrekestelling - de uitvoering van zijn verplichtingen onder de verkoopovereenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten totdat alle opeisbare bedragen integraal door de Koper zijn betaald;
- van rechtswege (en derhalve zonder voorafgaande ingebrekestelling) recht op betaling van (1) een forfaitaire schadevergoeding voor administratieve kosten gelijk aan 10% van het niet-tijdig betaalde bedrag (doch met een minimum van 250 euro) en (2) verwijlinteresten per begonnen kalenderdag vertraging, berekend aan de interestvoet zoals bepaald in de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties. Daarenboven worden, ingeval van (gehele of gedeeltelijke) laatijdige betaling van een factuur van de Verkoper, alle uitstaande facturen van de Koper (ongeacht of die betrekking hebben op dezelfde of een andere verkoopovereenkomst tussen de Koper en Verkoper) op dat ogenblik onmiddellijk opeisbaar. De Verkoper heeft dan ook het recht om nog uitstaande leveringen enkel tegen vooruitbetaling uit te voeren, of om na een redelijke termijn van uitstel het contract te ontbinden en schadevergoeding te vragen. De verkoper mag bovendien de doorverkoop van de geleverde goederen verbieden en vragen dat ze worden teruggegeven of dat het rechtstreekse bezit van de geleverde goederen wordt overgedragen voor rekening en op risico van de Koper. De Koper geeft de Verkoper hierbij reeds toestemming om in die vermelde gevallen de geleverde goederen op zijn risico en voor zijn rekening terug te nemen.
-
- Onverminderd voorgaande is de Verkoper, indien de vervaldag van een factuur van de Verkoper met meer dan een maand wordt overschreden, gerechtigd de verkoopovereenkomst waarop die factuur betrekking heeft (evenals gebeurlijke andere, lopende verkoopovereenkomsten tussen de Verkoper en de Koper) eenzijdig, onmiddellijk en zonder voorafgaande gerechtelijke tussenkomst te beëindigen (ontbindend beding). In dergelijk geval is de Verkoper t.a.v. de Koper gerechtigd op integrale vergoeding voor de door hem geleden schade; omgekeerd heeft de Koper ten aanzien van de Verkoper in dergelijk geval geen enkel recht op enige schadevergoeding.
- De verkoper heeft het recht om een gepaste vooruitbetaling te vragen voor het vermoedelijke factuurbedrag. Vooruitbetalingen moeten contant worden betaald bij levering of afhaling, ofwel vooraf worden overgeschreven op de bedrijfsrekening van de Verkoper. Bij overschrijving moet het bedrag van de te verrichten vooruitbetaling vóór het afgesproken tijdstip van levering of afhaling op de rekening van de Verkoper ontvangen zijn. Wordt de vooruitbetaling niet verricht, dan heeft de Verkoper het recht om de levering in te houden en na een redelijke termijn van uitstel het contract te ontbinden. De Koper is verplicht om de Verkoper te vergoeden voor de tot dan ontstane onkosten.De vooruitbetaling wordt in geval van teruggave van gehuurde goederen door de Verkoper verrekend met het nog openstaande en te betalen factuurbedrag.
-
- De Verkoper heeft het recht om vorderingen af te staan aan derden. Vorderingen gericht tegen de Verkoper kunnen uitsluitend met de schriftelijke toestemming van de Verkoper aan derden worden overgedragen.
- Verstoring contractueel evenwicht
-
- Ingeval van onvoorziene omstandigheden in hoofde van de Verkoper, is de Verkoper (naar gelang het geval) gerechtigd:
- op compensatie (onder de vorm van termijnsverlenging en/of schadevergoeding) door de Koper, voor het door de Verkoper geleden nadeel; en/of
- om - indien het contractueel evenwicht ingevolge die onvoorziene omstandigheden op onherstelbare wijze wordt ontwricht - de verkoopovereenkomst eenzijdig, met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande gerechtelijke tussenkomst te beëindigen (ontbindend beding).
- Onder onvoorziene omstandigheden in de zin van artikel 8 (a) hiervoor worden verstaan gebeurtenissen of omstandigheden (ongeacht hun aard) die zich voordoen na de totstandkoming van de verkoopovereenkomst en die:
- ten tijde van de indiening van de offerte van de Verkoper, voor de Verkoper redelijkerwijze onvoorzienbaar waren, en
- de uitvoering van de verkoopovereenkomst op enigerlei wijze (financieel of anderszins) zwaarder of moeilijker maken. Onder meer (doch geenszins uitsluitend) volgende omstandigheden zijn in hoofde van de Verkoper als onvoorziene omstandigheden te aanzien: onverwachte stijging van materiaal- of grondstofprijzen, abnormale stijging van lonen, natuurrampen, epidemies, brand, explosies, staking, blokkade of embargo’s, diefstal, vandalisme, onderbreking van de levering van gas, elektriciteit, water of data, etc.
- Aansprakelijkheid
-
- Onverminderd artikel 4 (a) en artikel 5 (e), is de aansprakelijkheid van de Verkoper m.b.t. de uitvoering van een verkoopovereenkomst en de geleverde goederen in ieder geval (en dus ook ingeval van zware fout) beperkt tot de overeengekomen verkoopprijs verminderd met de verzendingskosten.
- De Verkoper is in geen geval aansprakelijk voor gebreken die voortkomen uit slechte opslag van de goederen, manipulatie van de goederen door (of in opdracht van) de Koper, oneigenlijk of abnormaal gebruik van de goederen door de Koper of transformatie van de goederen tengevolge van klimatologische omstandigheden.
- (Dreigend) Onvermogen
-
- De Verkoper kan de verkoopovereenkomst eenzijdig, onmiddellijk en zonder voorafgaande gerechtelijke tussenkomst beëindigen middels schriftelijke kennisgeving aan de Koper, indien:
- de Koper zijn faillissement aanvraagt of in staat van faillissement wordt gesteld (of anderszins in een staat van onvermogen of staking van betaling terecht komt);
- de Koper wordt ontbonden of vereffend. In dergelijk gevallen is de Verkoper gerechtigd op integrale vergoeding door de Koper van de door de Verkoper geleden schade. Omgekeerd heeft de Koper in dergelijk geval t.a.v. de Verkoper geen enkel recht op enige schadevergoeding.
-
- Onverminderd artikel 10 (a) hiervoor is de Verkoper, ingeval van dreigend onvermogen van de Koper (zoals blijkt uit alle – al dan niet publiek toegankelijke - informatie waarover de Verkoper beschikt of de beschikking krijgt), gerechtigd om de uitvoering van zijn verplichtingen onder de verkoopovereenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten, totdat de correcte naleving van de verplichtingen van de Koper – op voor de Verkoper aanvaardbare wijze - door de Koper afdoende is gegarandeerd.
- Toepasselijk recht & Bevoegde Rechtbanken
-
- Alle verkopen worden beheerst door het Belgisch recht (evenwel met uitsluiting van het Weens Koopverdrag).
- Gebeurlijke betwistingen die zouden rijzen in verband met verkoopovereenkomsten, behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Gent.
- slotbepalingen
-
- Gehele overeenkomst - De verkoopovereenjkomst omvat alle afspraken die door de partijen zijn gemaakt over het onderwerp van de overeenkomst en vervangt alle eerdere afspraken, briefwisseling en informatie-uitwisseling daarover tussen de partijen.
- (Geen) verzaking - Onder geen beding kan de Verkoper - bij gebrek aan een uitdrukkelijke en schriftelijke verklaring van de Verkoperin die zin - op enig ogenblik worden geacht impliciet aan enige bepaling van de verkoopovereenkomst te hebben verzaakt. Een gebeurlijke niet-strikte toepassing door de Verkoper van zijn rechten onder de verkoopovereenkomst in een welbepaald geval, kan in hoofde van de Verkoper in geen geval als een afstand van of verzaking aan die rechten m.b.t. toekomstige gevallen worden beschouwd.
- Rechtsvorderingen - Elke vordering in rechte m.b.t. de verkoop dient door de Koper, op straffe van verval, uiterlijk binnen één jaar na de levering van de goederen aanhangig te zijn gemaakt bij de bevoegde rechtbank.
- Relatieve nietigheid - Voor zover mogelijk doen partijen afstand van hun recht om zich te beroepen op de nietigheid of vernietigbaarheid van de verkoopovereenkomst.
- Deelbaarheid en conversie - De gebeurlijke ongeldigheid, onwettigheid of niet afdwingbaarheid van enige bepaling van de verkoopovereenomst heeft geen effect op de geldigheid, wettigheid of afdwingbaarheid van enige andere bepaling van de verkoopovereenkomst of van de verkoopovereenkomst in haar geheel. In de mate enige bepaling van de verkoopovereenkomst ongeldig, onwettig of niet afdwingbaar zou zijn, verbinden de partijen zich ertoe om te goeder trouw te onderhandelen over een clausule die het beoogde effect van de ongeldige, nietige of niet afdwingbare bepaling zo dicht mogelijk benadert.